Inici L'observatori Climatologia Arxiu Contacte Enllaços    
 
   
 
  Climatologia

La climatologia de la Plana de Vic se la considera submediterrània de tendència continental. Submediterrani donat que no existeix el període aixut estival pròpi dels climes típicament mediterranis; de tendència continental a causa de la gran amplitud tèrmica, registrant-se alguns anys valors entre els 45º-50ºC d`amplitud anual, o fins i tot al llarg d`un dia la oscil.lació ha arribat als 28ºC, sent similars a les que s`enregistren en els territoris més allunyats del mar.

En el climograma, s' observa l`evolució anual de les precipitacions i les temperatures. Durant tot l`any, la corba de precipitació està per sobre de les temperatures i això implica que no hi ha cap mes aixut. De totes maneres no es reparteixen amb uniformitat al llarg de l`any, sinó que es concentren en dos períodes ben delimitats: l`estiu, amb una mitjana de 209.3 mm, i la tardor sent la mitjana de 212.9 mm. El mes més plujós és el setembre amb 88.4 mm, i la precipitació mitjana anual del període 1996-2005 es de 737.1 mm.

La temperatura mitjana anual és de 13,7ºC, però les mitjanes mensuals tenen una amplia variació. Des dels 4.9ºC del mes més fred (Desembre), als 23,0ºC del més càlid (Agost). Malgrat que les mitjanes mensuals ja ens indiquen una gran diferència tèrmica al llarg de l`any, fer notar que les temperatures extremes encara amplien més i que per tant la tendència continental queda ben justificada. Es remarcable les extremes registrades en el període estudiat (1996-2005), registrant-se màximes com els 40.1ºC i mínimes de -15.1ºC. Aquesta rigorostat de les temperatures, tant hivernals con estiuenques, es deguda a la presència dels massissos del Montseny (Turó de l`Home 1710 m) i de les Collsacabra-Guilleries ,amb altures entre els 1100-1300 m, que barren l`entrada de les brises marines i el conseqüent efecte suavitzador.

El tret més característic dels clima de la Plana de Vic, encara que no exclusiu, es la inversió tèrmica. La morfologia enclotada de la Plana, voltada de relleus importants, facilita la concentració d`aire fred al fons amb la qual cosa la temperatura de les zones baixes es sensiblement inferior a les enlairades, al contrari del que passa habitualment. A l`hivern,en dies anticiclònics -de calma atmosfèrica-,aquestes masses d`aire fred es condensen originant les ben conegudes boires o "broma baixa" com l`anomenem els rodencs. Remarcable el total anual de jornades de boira rodenca amb una mitjana del període 1995-2004 de 110.3 dies.

  • Veure resum climatològic complet del període 1996-2005.
 
Llicència de Creative Commons
Aquesta obra està subjecta a una llicència de Reconeixement-NoComercial-SenseObraDerivada 4.0 Internacional de Creative Commons 
   
    Observatori meteorològic de Roda de Ter- Estació OS076 - SMC - Joan Fradera i Nogué - Avís legal